Itinerar 7 zile în Iordania

Când am început să mă documentez pentru vacanța în Iordania mi-am dat seama că sunt puține zile la dispoziție pentru a putea vizita toate locurile frumoase. Așa că am împărțit zilele în patru zone principale pe care doream de mult timp să le vizităm, după cum urmează:

Ziua 1 și 2: Marea Moartă

Iordania

Am aterizat la ora 18 și ne-am îndreptat direct către cazare pentru că doream să prindem apusul la Marea Moartă. Din păcate am avut parte de un incident. Am facut pană de două ori și am pierdut cam două ore reparând roata. Cu ocazia aceasta am descoperit că iordanienii sunt foarte săritori și ne-au ajutat fără niciun cost, din contră chiar ne-au invitat la ei acasă la cină.

Pentru a doua zi aveam în plan să facem un traseu in canionul Wadi Mujib care este spectaculos, dar încă se resimțea oboseala acumulată pe drum, așa că ne-am relaxat la piscină în prima parte a zilei, iar la apus la Marea Moartă.

Marea Moartă este unică în lume, apele sale fiind dintre cele mai sărate de pe Pământ și este alimentată doar de râul Iordan. Numită și Marea Morții, Marea Sărată și Marea Lot, această mare este cel mai jos corp de apă de pe Pământ, cu cea mai joasă altitudine pe uscat.

Conținutul ridicat de sare și minerale din Marea Moartă face ca acestă apă să aibă proprietăți puternice de vindecare. Este o destinație populară pentru tratarea problemelor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și celulita, precum și durerile musculare și artrita. Marea Moartă este, prin urmare, cel mai mare spa gratuit de pe Pământ, atrăgând atât turiști, cât și localnici.

Nivelurile ridicate de sare din Marea Moartă fac ca oamenii să poată pluti cu ușurință pe suprafața ei datorită flotabilității sale naturale. 

Ne-am distrat și noi făcând activitățile celebre de aici: am plutit, ne-am acoperit corpul cu nămol, iar am plutit și am prins și cel mai superb apus.

Este o destinație de pus pe listă, deoarece de la an la an se micșorează, putând dispărea în câteva decenii. Nivelul apei scade cu 1 metru în fiecare an, iar calitatea apei se înrăutățește continuu. Ea se poate vizita atât în Iordania cât și în Israel. Este bine să aveți papuci de apă pentru a putea intra în mare, fiind destul de dureros de mers direct pe sare. Un alt aspect ar fi să nu vă epilați (cu lama) înainte sau să nu aveți răni deschise.

Apus Marea Moarta Iordania

Ziua 3 și 4: Little Petra și Petra

Drumul până la Petra este uimitor, de aproximativ 200 km, jumătate de-a lungul Mării Moarte, iar jumătate prin Rezervația biosferei Dana, un peisaj de vis, cu serpentine, dealuri și văi.

Ajunși la cazare, proprietarul hotelului ne-a oferit câteva informații despre Petra, ce putem vizita, despre trasee, cum să negociem la Petra cu beduinii și care sunt tarifele. Ne-a explicat și ce înseamnă “Petra by night”, eu aveam o părere formată din impresiile altor călători și după explicațiile dumnealui decisesem să nu facem această activitate.

Little Petra Iordania

Având jumătate din zi la dispoziție am ales să vizităm Little Petra, de asemenea cunoscut ca și Siq al-Barid („canionul rece”) este un sit arheologic situat la nord de Petra și orașul Wadi Musa în Guvernoratul Ma’an de Iordania.

La fel ca Petra, este un Nabataean site, cu clădiri săpate în zidurile din gresie canioane. Intrarea este liberă aici și de asemenea este un traseu pentru a ajunge la Mănăstire (The Monastery). În acest mod se poate evita plata intrării la Petra, dar necesită rezistență și efort fizic suplimentar.

Petra este recomandat de vizitat la primele ore ale dimineții (se deschide la ora 6AM) pentru a evita aglomerația și soarele puternic. Noi am ajuns pe la ora 8AM și erau deja autocare cu turiști ajunse.

De la Petra Visitator Center și până la canionul The Siq este un drum pietruit, drept, de aproximativ 2,5 km, usor de parcurs dar fara umbră. Însă, odata ajunși la canion am rămas fascinați de ceea ce vedeam, neștiind că e abia începutul și natura va avea să ne uimească pe tot parcursul drumului.

La finalul canionului, ne întâmpină Trezoreria (The Treasury), nisipul fin, cămilele și beduinii cu diverse propuneri pentru noi. Știam că trebuie să negociem dacă dorim să facem poze la viewpoint. Pentru 5$ am urcat la primul nivel și am făcut poze și video. Este un loc în care poți ajunge doar cu un beduin deoarece sunt locuri amenajate de ei, special pentru turiști, pe niște stânci foarte abrupte.

Jos, în fața monumentului, este amenajat și un loc de odihnă unde puteți servi o cafea, apă, pentru 1-2$, deci nu trebuie să cărați apă cu voi, sunt buticuri destul de des până la The Monastery. De asemenea, găsiți și suveniruri diverse, de la magneți la bijuterii, la prețuri mici.

Trezoreria este cel mai faimos monument din Petra. Are aproximativ 40m înălțime și a fost sculptat în piatră de gresie. Se crede că structura a fost mausoleul regelui.

Ne-am continuat drumul către The Monastery, aproximativ 3,5 km, dintre care o porțiune cu aproximativ 800 scari. Nu este un traseu dificil, dar nici cel mai usor. Cert este că am avut febră musculară după acest traseu, dar a fost binemeritat.  

Iordania
Iordania

The Monastery este cel mai mare monument din Petra, măsoară aproximativ 50m lățime si 45m înălțime. Este sculptat în piatră și a fost folosit ca biserică sau templu.

De aici se poate continua drumul către Little Petra sau înapoi la Treasury și intrarea în Petra, Visitator Center. Noi am ales să ne întoarcem și să vedem și câteva morminte, care se arătau maiestros din depărtare. 

Iordania

Ziua 5: Deșertul Wadi Rum

Toată vacanța a fost organizată în jurul unei cazări văzute pe instagram și abia așteptam această zi, să vedem cu ochii noștri dacă este la fel de frumos. Drumul a fost lejer, mai greu să ieșim din Petra pentru că sunt multe dealuri și mașina închiriată nu era cea mai puternică.

Am condus până la Wadi Rum Visitator Center pentru a ne înregistra și acolo ni s-a spus că trebuie să ajungem până la parcarea amenajată turiștilor pentru cazarea noastră, pentru a lăsa mașina și a fi preluați în camp, deoarece în deșert nu ai voie să conduci. Abia din acel loc te simți teleportat într-un film. Pare ireal ce a reușit natura să facă. Chiar poți spune că ai ajuns pe Marte când te afli în acel loc.

Ne-am programat un tur de 3-4h, până la apus, pentru acea zi. Ne-a costat 80JOD pentru două persoane. Am avut un ghid tânăr, Ali, născut și crescut în Wadi Rum, care știa fiecare colțișor din deșert și ne povestea din amintirile lui petrecute în timpul vacanțelor alături de bunicul lui. 

Ali ne-a lăsat să conducem mașina lui prin deșert, putem spune că am avut parte de o altă experiență inedită, cu adrenalină. Am reușit să vedem doar câteva locuri în timpul turului: Dunele de nisip, Little Bridge, Um Frouth Rock Arch, Khazali Canyon și multe altele. Din păcate am avut prea puțin timp la dispoziție, dar știm că e un loc în care dorim să revenim cândva. 

Și aici am avut parte de un apus pe cinste, mai ales că s-a încheiat cu un mare “DA” și un inel pe deget, în ziua în care sărbătoream 5 ani de relație ♥️. 

După cină am participat la un tur astronomic, organizat de cei de la cazare, în care am privit miile de stele și ne-au povestit despre constelații. Majoritatea cazărilor din Wadi Rum sunt construite astfel încât să poți observa stelele, acolo fiind locul cu cea mai bună vizibilitate. 

Ziua 6 și 7: Aqaba și Marea Roșie

La intrarea în Aqaba ne-a lovit șocul aglomerației și agitației. Claxoane, oameni grăbiți, șoferi care nu respectă regulile de circulație. Ne cam doream să ne întoarcem. Nu am avut o primire ca în celelalte locuri.

Deoarece hotelul ales a fost foarte aproape de intrarea în oraș, am lăsat mașina și am pornit la pas in explorarea locurilor salvate pe harta. Orașul pare părăsit, multe clădiri dărâmate, mizerie, taximetriștii te claxonează încontinuu. Nici nu am vreun loc din Aqaba pe care să îl recomand sau care să îmi fi plăcut. Nu contest că ar fi, doar că, din ce am văzut noi, nu a fost nimic plăcut.

Ultima zi ne-am petrecut-o la Marea Roșie, Berenice Beach Club. Acolo am putut face plajă în costum de baie (în Aqaba nu este voie decât imbracat), snorkeling, este o zonă de corali chiar lângă plajă. La începutul zilei ne rezervasem și o excursie cu o barcă cu fund din sticlă. Am văzut un avion prăbușit, o navă scufundată, mulți pești colorați și corali imenși. Cei mai frumoși și mari corali i-am văzut în Marea Roșie. 

Dar, nu puteam pleca din Iordania fără să vedem un apus și la Marea Roșie. Cred că ați observat deja obsesia mea pentru apusuri.

Apus Marea Rosie Iordania
Apus Marea Rosie

În plus, găsiți informații despre intrarea în țară și organizarea vacanței pe cont propriu în articolul acesta: https://www.dreamtravelcouple.com/2022/10/04/vacanta-in-iordania-pe-cont-propriu/

Vacanțe minunate tuturor!

🫶

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »